Formalina buforowana 10% utrwalacz do badań histologicznych pH 7,2-7,4 AQUA-MED - 1L

Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Formalina buforowana 10% Utrwalacz do badań histologicznych pH 7,2-7,4
AQUA-MED
Oferta dotyczy: 1 szt.
Pojemność: 1000ml - 1L
Typ produktu: ciecz
Stężenie formaldehydu: 4%
pH: 7,2-7,4
REF: 3411.2
Odczynnik chemiczny do celów laboratoryjnych. Stosowana jest przede wszystkim do utrwalania materiałów biopsyjnych. Umożliwia zabezpieczenie próbek tkanek i narządów oraz ich odpowiednio długie przechowanie, zarówno do celów diagnostycznych, jak i naukowych. Przeciwdziała naturalnym procesom degenerującym, takim jak autoliza czy gnicie. Dodatkowo 10-procentowa formalina może być stosowana jako środek antyseptyczny i odkażający. Przydaje się zarówno w medycynie i weterynarii, jak i w przemyśle, gdzie wykorzystywana jest m.in. do produkcji tworzyw sztucznych, środków czyszczących, klejów czy papieru.
Formalina jest roztworem wodnym formaldehydu, nazywanego również aldehydem mrówkowym, o systematycznej nazwie metanal. To występujący naturalnie, organiczny związek chemiczny, który został odkryty w XIX w. Formaldehyd powstaje na skutek niecałkowitego spalenia substancji z zawartością węgla. Ma właściwości konserwujące, odkażające, bakteriobójcze i denaturujące (czyli powodujące utratę aktywności biologicznej). Jeszcze do niedawna stanowił powszechny składnik kosmetyków, ale dziś jest w większości krajów zakazany i stosowany wyłącznie w medycynie, muzealnictwie i przemyśle.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze, formalina w większym stężeniu stosowana jest do wypalania brodawek oraz cyst. Z kolei w rozcieńczeniu wodnym, w stężeniu 1-2%, jest środkiem antyseptycznym i odkażającym. Ma również właściwości antyperspiracyjne. Do konserwowania i przechowywania preparatów roślinnych służy roztwór o stężeniu 3%. Dla preparatów zwierzęcych wartość ta wynosi 5%. Formalina jest również nieoceniona w muzealnictwie, np. do konserwacji obrazów, do których namalowania użyto farb z zawartością substancji białkowych. Przydaje się również pasjonatom historycznych technik fotograficznych – jest niezbędna w procesie wywoływania zdjęć.